Vaniljainen raparperipiirakka

Posted by on kesä 4, 2017 in Kakut ja piirakat
No Comments

Lapsilla alkoi kesäloma! Perjantaina olimme kuopuksen päiväkodilla kevätjuhlissa (hän oli esityksessä sammakko) ja lauantaina oli esikoisen kevätjuhla sekä todistusten jako. Kovin kesäinen ei sää perjantaina ollut (toppatakkeja tarvittiin…), mutta mieli sitäkin parempi 🙂 Ja tänään aurinkokin jo lämmitti kesäisesti!

Tämä on ensimmäinen kesä, jolloin esikoinen pääsee joinain päivinä kavereidensa kanssa leikkipuistoon syömään. Helsingin kaupunki hemmottelee lapsiperheitään tarjoamalla kesäkaudella kaikille alle 16-vuotiaille maksuttoman lounaan leikkipuistoissaan, mutta me emme ole aiemmin päässeet näistä nauttimaan ruokavaliorajoitusten vuoksi. Kompastuskivenä on useimmiten ollut peruna ja nauta, mutta nyt kun esikoinen näitä jo sietää, löytyy ruokalistalta joka viikko ainakin jokin sopiva ruoka. Lapselle tämä on iso ilo – olla niin kuin muutkin!

Loman kunniaksi leivoimme kuopuksen kanssa kaiketonta raparperipiirakkaa siirtolapuutarhan omista raparpereista. Testasimme samalla uutta paistonkestävää vaniljakreemiä, jota löytyi lähikaupastamme.

Mikäli DrOetkerin vaniljakreemi (sokeri, muunnettu perunatärkkelys, liivate naudasta, luontainen Bourbin vanilja, vanilliini, karrageeni, beta-karoteeni, uutettu ja jauhettu vaniljatanko) ei sovi, löytyy maidotonta kreemijauhetta myös Sokerikoriste A. Käyhtyltä.

Piirakasta tuli mehevä, ei liian makea vaan juuri sopivan kirpsakka ja vaniljainen eikä kukaan arvannut kaikettomaksi!



Pohja:
♥ 100 g maidotonta margariinia
♥ 1 dl sokeria
♥ 2 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (esim. Semper FinMix)
♥ 0,5 dl perunakuitua (Pofiber)
♥ 1 tl leivinjauhetta
♥ 1 prk vauvojen hedelmäsosetta (esim. omena tai mango)

Täyte:
♥  Noin 10 raparperinvartta (koosta riippuen)
♥ 1 pss paistonkestävää vaniljakreemijauhetta (DrOetker)
♥ 4 dl riisimaitoa tai muuta sopivaa kasvimaitoa
♥ 1-2 rkl Ruokosokeria

Mittaa kulhoon margariini ja sokeri. Anna margariinin pehmentyä huoneenlämmössä ja sekoita se sitten sokerin kanssa. Lisää jauhot, leivinjauhe ja perunakuitu. Sekoita tasaiseksi. Kaada joukkoon hedelmäsose ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Siirrä taikina jääkaappiin jähmettymään täytteen valmistamisen ajaksi.

Valmista vaniljakreemi pakkauksen ohjeen mukaan. Pese, kuori ja hienonna raparperinvarret.

Voitele piirakkavuoka ja painele taikina tasaisesti vuoan pohjalle ja reunoille. Taikina on tarttuvaista, mutta sipaisemalla hieman ruokaöljyä käsiin, taikinan käsittely sujuu helpommin. Levitä vaniljakreemi piirakkapohjalle. Kaada raparperit vaniljakreemin päälle ja painele niitä käsin kreemiin. Ripottele lopuksi raparperien päälle sokeria. Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa 25-30 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä ja vetäytyä rauhassa. Nauti!

# # # # #

Reply