Jälkiruokamaljat suolakinuskikastikkeella

Posted by on syys 28, 2016 in Jälkiruoat, tahnat ja kastikkeet
4 Comments

Lasten kanssa on alkanut joka syksyinen tutkimusrumba. Molempien lasten kanssa käynnit allergialääkäreillä ja muissa tutkimuksissa ajoittuvat syksyyn sekä kevääseen. Kuopuksen kanssa kävimme jo maitoaltistuksessa ja allergialääkärin vastaanotolla sekä verikokeissa. Harmillisesti verinäytteen otto ei tällä kertaa sujunutkaan yhtä helposti kuin aiemmin, joten verta ei saatu kerralla tarpeeksi. Näin ollen joudumme käymään verikokeissa vielä uudelleen. Rajoitetun ruokavalion ja lääkitysten vuoksi säännölliset verikokeet ovat tarpeen vähintään kerran vuodessa. Tuolloin katsotaan perusverenkuvan lisäksi mm. maksa-arvot sekä ravitsemuslabrat. Toistaiseksi kaikki arvot ovat aina olleet kunnossa.

Esikoisen kanssa olimme viime viikolla rasitusspirometriassa (astmatutkimukset). Tämä oli ensimmäinen kerta, kun hänelle tehtiin spirometria, aiemmin olemme käyneet oskillometriassa. Seuraavaksi on vuorossa käynti Allergiasairaalassa lääkärin ja ravitsemusterapeutin vastaanotoilla. Loppuvuodesta tiedossa on vielä gastroskopia eli ruokatorven tähystys. Edellisestä tähystyksestä on vierähtänyt aikaa jo pari vuotta, joten enää ei ole mahdollista sitä lykätä. Toimenpide ja siihen liittyvä nukutus jännittävät joka kerta yhtä paljon niin lasta itseään kuin vanhempiakin. Aiemmat tähystykset on aina tehty yksityisesti Tampereella, mutta nyt tutkimus on tulossa Lastenklinikalla. Tähystys on ainoa keino todella nähdä missä kunnossa ruokatorvi ja vatsalaukku ovat. Tähystyksen yhteydessä otetaan aina koepaloja, joista tutkitaan mm. eosinofiilien määrä. Esikoisen lääkitystä on nyt tänä syksynä saatu vähennyttyä onnistuneesti, mutta tärkeää on nähdä, onko sillä kuitenkin ollut vaikutusta ruokatorven tilanteeseen.

Näiden kaikkien käyntien ja niiden aiheuttaman jännityksen ja stressin vastapainoksi olemme nauttineet ihanan aurinkoisista ja lämpimistä syyspäivistä ulkoillen. Ulkoilujen päälle maistuu ruokakin paremmin ja välillä innostumme tekemään kunnon jälkiruokiakin. Tämä syksyinen ja näyttävä jälkiruoka voidaan koota mihin tahansa juomalaseihin annoksiksi tai suurempaan maljaan. Herkullinen suolakinuskikastike valmistetaan kookoskermasta. Valmiissa kastikkeessa ei kookoksen makua enää erota. Tavallisen kinuskikastikkeen saa samalla ohjeella jättämällä vain suolan pois. Kinuskikastike on ihanaa jäätelön, marjapiirakoiden ja jäisten marjojen kanssa.♥ sopivia keksejä
♥ kookoskermavaahtoa
♥ jäisiä marjoja

♥ 2 dl kookoskermaa
♥ 0,5 dl sokeria
♥ 1,5 dl fariinisokeria
♥ ripaus suolaa
♥ suolahiutaleita

Valmista ensin kinuskikastike. Mittaa kattilaan kookoskerma sekä sokerit ja lisää ripaus suolaa. Kuumenna sekoitellen kiehuvaksi ja anna sitten poreilla hiljaksiin miedolla lämmöllä 15-30 min kunnes kastike sakenee.

Murenna keksit ja annostele lasien tai maljojen pohjalle. Annostele päälle kookoskermavaahtoa. Asettele vaahdon päälle haluamiasi hieman vielä kohmeisia marjoja. Juuri ennen tarjoilua valuta annosten päälle suolakinuskikastiketta hieman lämpimänä ja koristele lopuksi annokset suolahiutaleilla.

4 thoughts

 1. Minna Leskinen

  28.9.2016

  Tätä ohjetta täytyy “kaikellistenkin” syöjien kokeilla! <3

  Vastaa

 2. Moi,
  ihana blogi sulla. Onn etsinyt täältä ideoita mun kaikettomaan ruokavalioon.. kiitos kivasta blogista! 🙂

  Vastaa

  1. Kiitos! Ihana kuulla, että blogistani on ollut iloa ja apua 🙂

   Vastaa

Reply