Jelly-karkit

Posted by on huhti 14, 2016 in Jälkiruoat, Välipalat
3 Comments

Lapset ovat saaneet taas ilahduttavan paljon kutsuja kaverisynttäreille. Kutsuissa pyydetään lähes aina ilmoittamaan mahdolliset allergiat, mutta itse olen kokenut helpoimmaksi vastata, että lapsilla on hyvin laajat allergiat ja pakkaan heille omat herkut mukaan. Vahingosta viisastuneena olen oppinut pakkaamaan herkkuja mukaan myös silloin, kun lapsille on luvattu järjestää juhliin sopivaa syötävää. Näin pitkällä allergialistalla sopivien herkkujen tarjoaminen ei ole kovin helppoa asiaan perehtymättömälle ja vahinkoja voi sattua hyvistä aikomuksista huolimatta. Aina ei myöskään osata ajatella, että allerginenkin haluaisi yhtä paljon ja samantapaisia herkkuja kuin muillakin. Pelkät viinirypäleet eivät lasta ilahduta, jos toiset syövät vieressä kakkua, jätskiä ja keksejä.

Nämä jelly-karkit sopivat lähes kaikille, joilla on edes jokin hedelmä tai marja käytössään ja joille sopii liivate. Mehuksi kannattaa valita täysmehu. Karkkien makeutuksena käytetään hunajaa, mutta jos käytät jo valmiiksi sokeroitua mehua, ei lisämakeutusta yleensä tarvita. Sopiva hunajan määrä vaihtelee makumieltymysten ja käytettävän mehun mukaan. Kasvismehut kaipaavat usein enemmän makeutusta kuin hedelmämehut. Nämä kuvassa olevat jelly-karkit on tehty karpalomehusta.

Jelly-karkkien muotteina on helpointa käyttää silikonisia makeis-, suklaa- tai jääpalamuotteja. Myös tikkarimuotit toimivat. Ilman muottejakin kyllä selviää käyttämällä esim. nelikulmaista vuokaa, jonka pohjalle kaataa mehun ja jähmettymisen jälkeen leikkaa levyn sopivan kokoisiksi paloiksi. Levystä voi myös ottaa kuvioita pienillä piparimuoteilla.

Jelly-karkit säilyvät ilmatiiviissä rasiassa noin viikon joko jääkaapissa tai huoneenlämmössä. Meillä tykätään syödä näitä jääkaappikylminä.♥ 2 dl hedelmä-/marja-/kasvismehua
♥ 2 rkl liivatejauhetta
♥ hunajaa

Mittaa mehu pieneen kattilaan ja ripottele mehun pinnalle liivatejauhe. Anna seistä muutaman minuutin ajan. Sekoita tasaiseksi (koostumuksen pitäisi nyt olla sosemainen) ja lämmitä liedellä miedolla lämmöllä kunnes liivatejauhe on kokonaan sulanut (voit kokeilla sormien välissä tuntuuko liivatemurusia). Älä anna kiehua!

Siirrä kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon hunaja. Hunajan määrä riippuu haluamastasi makeudesta ja käyttämästäsi mehusta. Kaada kattilasta silikonisiin muotteihin ja anna jähmettyä rauhassa jääkaapissa ainakin parin tunnin ajan. Irroita sitten karkit varovaisesti muoteistaan ja herkuttele!

# # # # # #

3 thoughts

 1. Mari

  15.4.2016

  Hei, onnistuuko tämä liivatelehdillä? Jos onnistuu niin oisko mitään ajatusta että montako niitä pitäis laittaa? Nimim. eihän meidän kaupasta saa jauhetta ja synttärit ylihuomenna… jaips!

  Vastaa

  1. Hei! Onnistunee myös liivatelehdillä, mutta tarkkaa määrää en osaa sanoa. Yleensä sanotaan, että 2 lehteä riittää hyydyttämään 1 dl nestettä. Näihin kuitenkin tarvitsee hieman keskimääräistä enemmän liivatetta, jotta pitävät muotonsa myös muoteistaan irroitettaessa. Itse lähtisin ehkä kokeilemaan esim. 5-6 lehteä/2 dl mehua.

   Vastaa

 2. Hei! Minkä verran herkkuja tulee tällä ohjeella? En osaa yhtään arvioida itse…. Juhliin tulossa 7 lasta ja heille tarkoitus olla karkkina…

  Vastaa

Reply