Marjapuuro

Posted by on elo 28, 2016 in Jälkiruoat, Välipalat
2 Comments

Syksyn arki on alkanut ja paria päivää ennen ensimmäistä koulupäivää saimme ilouutisen, että valituksemme oli mennyt läpi ja tokaluokkalaisemme sai paikan samasta iltapäiväkerhosta, missä oli viime vuodenkin. Helpotus on nyt suuri, kun joka päivä ei tarvitse tehdä eväitä mukaan vaan hän saa loistavan ja itselleen sopivan välipalan kerhossa. Koulun ruokailut eivät valitettavasti alkaneet yhtä hyvin, vaikka viime vuonna asiasta useaan kertaan palaveerattiin erilaisilla kokoonpanoilla. Koululaisemme sai kyllä periaatteessa itselleen sopivaa ruokaa, mutta ravitsemuksellisia tarpeita se ei täyttänyt. Niinpä sitten taas kerran kävin koululla keskustelemassa keittiöhenkilökunnan kanssa terveydenhoitajan tuella. Tällä kertaa palaveri näyttäisi kantaneen hedelmää ja viime viikolla olivatkin ateriat jo kunnon aterioita.

Kuopuksen kanssa kävimme viikko sitten maitoaltistuksessa. Aiempina vuosina vakavat oireet ovat tulleet välittömästi ensimmäisen annoksen (0,5ml) jälkeen ja siihen olimme varautuneet tälläkin kertaa. Yllätys ja ihmetys olikin suuri, kun välittömiä oireita ei tullut kuin korvien kutina. Puolen tunnin sisään alkoi tosin sitten aivastelu, tukkoisuus ja limaisuus sekä silmien kutina ja vatsakivut, jolloin altistus keskeytettiin. Pientä edistystä oli siis kuitenkin tapahtunut nyt kun kuopus on 4,5-vuotias.

Alkusyksyn tohinoilta emme ole ehtineet marjaan, mutta Facebookin pullistellessa ihania puolukkaämpärikuvia, mieleeni tuli tehdä pitkästä aikaa marjapuuroa. Perinteisesti marjapuuro tehdään puolukoista, mutta meillä lasten mieleen on enemmän punaherukoista tehty puuro. Välillä lisään joukkoon myös mansikoita ja silloin puuro viekin kielen mennessään. Tällä kertaa tein marjapuurosta hieman juhlavamman version laittamalla puuron tarjolle juomalaseihin ja tekemällä päälle vielä marjahyytelön. Tällaisena kelpaa vaikka jälkiruoaksi vieraille.


♥ 1 l vettä
♥ 3,5 dl punaisia marjoja (puolukoita, mansikoita, punaherukoita)
♥ 2 dl karkeita riisijauhoja
♥ 0,5 dl sokeria

♥ 3-4 dl punaisia marjoja
♥ 1,5 dl vettä
♥ 0,5 dl punaista marjamehua
♥ 1,5 dl hyytelösokeria

Mittaa vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää marjat ja anna kiehua 10 min. Siivilöi liemi ja vispaa joukkoon riisijauhot. Keitä kattilassa noin 10-15 minuuttia. Lisää sokeri ja sekoita. Anna puuron jäähtyä rauhassa ja vatkaa sitten sähkövatkaimella kuohkeaksi. Annostele puuro juomalaseihin tai jäkiruokamaljoihin. Siirrä jääkaappiin jähmettymään hetkeksi.

Valmista hyytelö. Mittaa pieneen kattilaan vesi ja marjamehu. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää hyytelösokeri vähän kerrassaan samalla sekoittaen. Sekoittele kunnes liemi kirkastuu.

Ripottele puuron pinnalle marjoja ja kaada kuuma hyytelösokeriliemi varovasti marjojen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa.

# # # # #

2 thoughts

 1. Anneli

  15.9.2016

  Heippa! Ihanan näköisiä kuvia täällä ja tietysti ohjeita. Mutta miksi ihmeessä tuo sokeri lisätään vasta lopuksi? Se kannattaisi laittaa jo marjojenkeittovaiheessa, irrottaa makua marjoista paremmin! Tai viimeistään siinä vaiheessa, kun keittää puuroksi, Onko siihen lopuksi lisäämiseen jokin erityinen syy?

  Vastaa

  1. Kiitos! Itse tykkään lisätä sokerin vasta lopuksi, jolloin sen määrää on helpompi säädellä omaan makuun sopivaksi. Riippuu aina niin kovin marjoistakin, kuinka makeaa tulee.

   Vastaa

Reply