Kaiketon marmorikakku

Marmorikakku

Posted by on loka 10, 2018 in Kakut ja piirakat
No Comments

Olen aina ajatellut helpottuneena, että sisäilmaongelmilta on perheemme sentään säästynyt. Viime syksynä kuitenkin epäily tämänkin suhteen heräsi esikoisen luokan muuttaessa koulussa eri rakennukseen ja sairastelukierteen alkaessa.

Meidän lapsemme ei ollut ainoa, joka oli jatkuvasti kipeänä ja mm. luokan uusi opettaja vaihtoi lukuvuoden jälkeen toiseen kouluun jatkuvan sairastelunsa vuoksi, jonka epäili johtuvan sisäilmaongelmista.

Rakennukseen tehtiin kuntotarkastus viime kevättalvella ja yhteenveto tuloksista saatiin toukokuussa. Sisäilman laadussa oli havaittu puutteita ja paikoin oli löytynyt myös mikrobikasvustoa. Korjauksia luvattiin tehtävän.

Tänä syksynä sama sairastelukierre alkoi jälleen vain pari viikko koulun alkamisen jälkeen. Korjausten aikatauluista tai etenemisestä ei ollut kuulunut, joten aloin selvittää asioita.

Lokakuun alussa tuli lyhyt tiedote, jossa kerrottiin rakennuksessa tehtävän tiivistyskorjauksia luokkahuone kerrallaan. Käytävää korjataan tulevalla syyslomalla. Lapsia siis pidetään koko ajan rakennuksessa, jossa tiedetään olevan sisäilmaongelma ja lasten oireilevan.

Yksittäisen oppilaan kohdalla voidaan sopia opetuksen erityisjärjestelyistä sisäilmaoireilun vuoksi. Tämä on kuitenkin mielestäni ongelmallista, koska muut joutuvat edelleen opiskelemaan vanhoissa tiloissa ja yhden lapsen siirtäminen toiseen luokkaan/rakennukseen/kouluun ei sitä ratkaise.

Tulisi myös huomioida siirron vaikutukset lapsen muuhun hyvinvointiin (kaverisuhteet, muutoksen aiheuttama stressi jne). Ensisijaisesti nyt siis odottelemme syyslomaa alkavaksi ja korjauksia eteneviksi.

Odotellessa on aina hyvä vaikka leipoa 🙂 Tämä tiikerikakkuhenkinen kuivakakku on koostumukseltaan ihanan pehmeä ja kuohkea sekä näyttävä tarjottava kahvipöytään.

Kuvioita tehdessä kannattaa malttaa mielensä, sillä tässä vähemmän on enemmän. Jos intoutuu tekemään kuvioita liikaa, voi lopputuloksena olla kuvioiden katoaminen kokonaan ja taikinan muuttuminen tasaisen vaaleanruskeaksi.



♥ 2 dl riisijauhoa
♥ 1,25 dl tummaa riisijauhoa
♥ 2 dl kikhernejauhoa
♥ 2,5 dl perunajauhoa
♥ 1,5 tl ksantaania
♥ 2,5 tl leivinjauhetta
♥ 1 tl ruokasoodaa
♥ 2,5 dl sokeria
♥ 1 tl suolaa
♥ 2 dl öljyä
♥ 5 dl kylmää vettä
♥ 2 rkl sitruunamehua
♥ 0,75 dl kaakaojauhetta

Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään lukuun ottamatta kaakaojauhetta.

Lisää joukkoon öljy, vesi ja sitruunamehu. Sekoita huolella tasaiseksi taikinaksi. Kaada toiseen kulhoon noin 1/3 taikinasta ja sekoita sen joukkoon kaakaojauhe.

Voitele tai vuoraa leivinpaperilla noin 20 x 20 cm kokoinen vuoka. Kaada vaalea taikina vuokaan ja tasoita tarvittaessa pintaa kevyesti lusikalla.

Annostele suklaista taikinaa vaalean taikinan päälle noin ruokalusikallisen kokoisina täplinä. Vedä terävällä veitsellä suklaataikinatäplien läpi niin, että muodostuu marmorikuvioita (tai sydämiä). Veistä kannattaa putsata välillä paperiin kauniiden kuvioiden saamiseksi.

Paista kakkua 175 asteisessa uunissa noin 35-40 minuuttia. Anna kakun jäähtyä rauhassa ennen vuoasta irrottamista.

Annukka
Annukka

Latest posts by Annukka (see all)

# # # # #

Reply