Mummin kalkkuna

Posted by on joulu 6, 2015 in Joulu, Kanaruoat
No Comments

Viime kesänä 90 vuotta täyttänyt Hilkka-mummini on viettänyt elämästään pitkiäkin jaksoja Amerikassa ja omassa lapsuudessani kävimmekin muutaman kerran mummolassa Floridassa. Näiltä Floridan matkoilta on jäänyt paljon ihania muistoja. Makumuistoista päällimmäisimmäksi on jäänyt mummin tekemä täytetty kalkkuna. Amerikassa täytetty kalkkuna liittyy yleensä marraskuun Thanksgiving-päivään, mutta mummini teki sitä muulloinkin. Täytetty kalkkuna sopii mainiosti myös joulupöytään.

Olen saanut mummiltani tarkat kirjalliset ohjeet kalkkunan valmistamiseen jo yli kymmenen vuotta sitten, mutta aiemmin en ole uskaltanut tarttua haasteeseen. Eilen kokoonnuimme vanhempieni luokse valmistamaan kalkkunaa neljän sukupolven voimin. Minä, äitini, Hilkka-mummi ja esikoiseni hääräsimme yhdessä keittiössä. Hilkka-mummi toimi pääkokkina opastaen meitä muita kädestä pitäen kalkkunan valmistamisessa. Alkuperäisessä ohjeessa käytetään voita sekä vehnäpaahtoleipää, mutta nyt teimme kalkkunan kaikettomasti, jotta lapsetkin saivat sitä syödä.

Meillä oli tällä kertaa pakastekalkkuna (3,6 kg), jonka sulattamiseen jääkaapissa kului pari vuorokautta. Lisukkeeksi valmistimme bataattivuokaa, keitettyjä porkkanoita sekä papuja ja salaatteja. Karpalohyytelö kuuluu myös kalkkunan kaveriksi.♥ 1 kokonainen kalkkuna
♥ maidotonta margariinia
♥ 0,5 sitruunaa
♥ suolaa

Täyte:
♥ 1 pkt luontaisesti gluteenitonta paahtoleipää (esim. Schär)
♥ 1-2 sipulia
♥ 5-6 varsisellerin vartta
♥ 1 dl sulatettua margariinia
♥ vettä
♥ timjamia

Valmista ensin leipätäyte kalkkunalle. Hienonna sipulit ja sellerin varret. Hauduta ne pehmeiksi margariini-vesiseoksessa kattilassa miedolla lämmöllä. Kuutioi paahtoleipäviipaleet ja lisää ne kattilaan.

Kuivaa kalkkuna ja hiero sitä sitruunan puolikkaalla joka puolelta (myös sisältä). Purista sitruunasta mehu kalkkunan sisälle. Hiero kalkkunaan suolaa. Täytä kalkkunan vatsa valmistamallasi leipätäytteellä. Kun kalkkunan vatsa on täynnä, sulje aukko ompelemalla tai tikuilla, ettei täyte pursuaa ulkoa paistamisen aikana. Hiero kalkkunan pintaan joka puolelle margariinia. Sido kalkkunan koivet ja siivet tiukaksi paketiksi kalkkunaa vasten, etteivät kuivu uunissa. Laita kalkkuna suureen paistopussiin ja paista 150 asteisessa uunissa noin 3-4 tuntia. Kypsän kalkkunan reidet ovat pehmeät, luut irtoavat helposti ja rintalihaksia tikulla painettaessa tulee kirkasta nestettä.

Siirrä kypsä kalkkuna tarjoiluvadille ja poista narut sekä tikut. Tarjolle tuotaessa vedä täytettä hieman näkyville.

Follow

# # # # # # #

Reply