Papupannarit

Posted by on touko 24, 2017 in Jälkiruoat, Välipalat, Yleinen
4 Comments

Kuopus on edelleen viiden vuoden iässä maitopoika. Hän on kuitenkin lehmänmaidolle anafylaktisesti allerginen, joten maitoa hänellä on riisimaito. Olemme yrittäneet jo pitkään saada häneltä vähennettyä riisimaidon määrää sen sisältämän arseenin vuoksi. Riisimaito on kuitenkin ollut ainoa vaihtoehto, joka ns. maidoksi on sopinut.

Nykyään erilaisia kasvimaitoja löytyy ihan lähikaupastakin kymmeniä erilaisia tölkkejä. Meiltä allergioiden vuoksi ovat kuitenkin poissa laskuista kaikki soija-, kaura-, pähkinä- ja mantelipohjaiset juomat. Hirssimaitoa yritimme vuosi sitten saada sopimaan, mutta refluksioireet räjähtivät käsiin muutaman päivän käytön jälkeen. Hirssikään ei pojalle siis sopinut.

Tällä kertaa yritin saada tattarimaitoa kuopukselle käyttöön ja ensin ilahduinkin, että se hänelle sopii. Hiipien tuli kuitenkin syömättömyys taas kuvioihin ja siitä pystyi arvaamaan refluksin ärtyneen. Testimielessä lopetin tattarimaidon antamisen ja ruokahalu alko palailla jo parin päivän jälkeen. Ei siis sopivaa korvaajaa riisimaidolle vieläkään.

Paras vaihtoehto sopivuudeltaan on ollut kvinoamaito, joka kuitenkin todellisuudessa oli lähinnä riisimaitoa kvinoalla maustettuna, joten varsinaista hyötyä siihen vaihtamisesta ei olisi tullut. Litrahintaan pieni kvinoalisä kuitenkin toi ison eron. Toistaiseksi siis jatkamme riisimaidolla.

Pelkälle vesilinjalle kalkkilisällä siirtyminen ei toistaiseksi ole kuopuksen kohdalla ollut vaihtoehto. Hänen päivittäisestä kalorimäärästään tulee edelleen merkittävä osa riisimaidosta ja mm. sairasteluiden ja refluksin pahenemisvaiheiden aikana riisimaito on jopa pääenergian lähde. Esikoisen kanssa vesi+kalkki toimi mainiosti, koska laajoista allergioista huolimatta hänellä ei ole ollut syömisen kanssa isompia ongelmia.

Proteiinin saanti on aina ollut kuopuksen kohdalla suurin pulma. Riisimaidossa proteiinia on vain nimeksi ja monet hyvät proteiinilähteet ovat poissa hänen ruokavaliostaan. Tämän lisäksi allergioiden ja refluksin myötä hän on alkanut vältellä erilaisia liharuokia. Siksipä nämä proteiinipitoiset papupannarit ovat olleet pelastus! Pavuista pannareihin tulee reilusti proteiinia, mutta makunsa puolesta kelpaavat nirsommallekin syöjälle 🙂♥ 1 tlk valkoisia papuja
♥ 0,5 pientä banaania
♥ 1 dl riisimaitoa
♥ 2 dl riisijauhoja
♥ 0,5 dl kookosöljyä sulatettuna tai maidotonta juoksevaa margariinia
♥ 1 tl vaniljasokeria

Valuta pavut ja jauha ne tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa riisimaidon sekö banaanin kanssa soseeksi. Kaada sose kulhoon ja lisää joukkoon riisijauhot, kookosöljy tai margariini sekä vaniljasokeri. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Paista lettupannussa kookosöljyssä pieniksi pannukakuiksi. Tarjoile lämpimänä haluamiesi lisukkeiden kanssa.# # # # # #

4 thoughts

 1. Tämä resepti pitää tallettaa muistiin tulevaisuutta varten. Nyt meillä on niin tylsä tilanne, että kuopus näyttäisi oireilevan juuri riisille – myös minun maitoni kautta. 🙁 Olen oittanut vähentää riisin minimiin, mutta se tuntuu todella vaikealta, koska lähes kaikissa gluteenittomissa tuotteissa on riisiä! Erityisesti harmittaa, kun gluteenittomissa jauhoseoksissa on aina riisijauhoa, ja omien jauhoseosten tekeminen kvinoa-, manteli-, kookos- ja kikhernejauhoista tuntuu aika haasteelliselta… Noh, ehkä pitää alkaa opetella. Voiko muuten pienille lapsille antaa esim. niitä proteiinijauheita, joita urheilijat käyttävät proteiinipirtelöiden tekemiseen? Voisiko niistä sheikata veden kanssa lapselle proteiinijuomaa?

  Vastaa

  1. Voih, riisi tosiaan on hankala välteltävä 🙁 Näihin pannareihin voi kuitenkin käyttää mitä vain itselle sopivaa nestettä ja jauhoja!
   Proteiinijauheisiin en uskalla ottaa kantaa, ihan pienille en itse ehken antaisi vaan yrittäisin löytää muita proteiinilähteitä.

   Vastaa

 2. Nelli Hiltula

  18.10.2017

  Moikka, huomaatkohan tätä kommentia, kun resepti on jo toukokuulta.
  Voiko reseptissä olevan banaanin korvata jollain? Esimerkiksi omenasoseella. Meille ei ilmeisesti sovi banaani 🙁

  Vastaa

  1. Moi! Banaani toimii tässä kananmunan korvikkeena sitomassa taikinaa. Voit kokeilla tilalle jotain toista munankorviketta 🙂

   Vastaa

Reply