Punajuuri-jauhelihavuoka kaiketonta sydämellä

Punajuuri-jauhelihavuoka

Posted by on syys 2, 2017 in Reseptit - ruoka
No Comments

Ensi viikolla on luvassa retki Tampereelle. Tällä kertaa kyseessä ei ole työ- eikä huvimatka, vaan vien kuopuksen gastroskopiaan (ruokatorven tähystys) samalle lääkärille, joka aikanaan diagnosoi esikoisen eosinofiilisen esofagiitin.

Kuopuksen oireilu on tuntunut pitkään jäävän esikoisen hankalamman tilanteen jalkoihin. Heräsin tilanteeseen oikeastaan vasta uusimpien ruokakokeiluiden ja puolivuosittaisen allergialääkärikäynnin myötä.

Kuopus on nyt 5,5-vuotias ja säännöllinen allergialääkitys sekä happosalpaajat ovat jatkuvassa käytössä. Lääkkeiden vähentämistä on säännöllisesti yritetty siinä onnistumatta. Uusia ruoka-aineitakaan ei aikoihin ole saatu ruokavalioon oireiden tai valikoivuuden vuoksi. Viimeisimmät kokeilut (hirssi, tattari, kaura, vehnä) kaatuivat kaikki refluksin pahenemiseen.

On sydäntäsärkevää lohduttaa pientä poikaa, joka ensin on innoissaan syönyt uusia ruokiaan ja sitten kärsii jatkuvista refluksinousuista ja vatsakivuista. Nyt ikääkin on jo sen verran, että hän osaa itsekin kuvata oloaan: ruoka nousee hissillä suuhun, lima nousee kurkkuun ja jää sinne jumiin, rintaan sattuu, masuun sattuu ja on huono olo.

Palasimme siis takaisin tuttuun ja turvalliseen. Hieman uutta kokeilimme punajuuren muodossa, riisin ja jauhelihan seassa. Kuopus ei kyllä uskaltautunut edes maistamaan muistaessaan aiemmat huonot kokemukset kokeiluista.

Tähän punajuurivuokaan saimme punajuuret ja sipulit suoraan siirtolapuutarhan kasvimaasta. Myös vuoan kanssa tarjottavaan salaattiin saimme kirsikkatomaatteja, kurkkua, salaattia ja ruohosipulia puutarhasta. Ja hyvää tuli! Mummon rakkaudella kasvattamat juurekset ja kasvikset maistuvat niin uskomattoman paljon paremmilta, kuin kaupan hevi-osastolta ostetut vastaavat!


♥ 3-4 keskikokoista punajuurta
♥ 1 dl puuroriisiä
♥ 5 dl vettä
♥ 1 tl liha- tai kasvisfondia
♥ 400 g jauhelihaa
♥1 sipuli (tai 1 rkl sipulijauhetta)
♥suolaa, maustepippuria
♥2 tl kuivattua basilikaa
♥4 dl sopivaa kasviruokakermaa

Voitele tai öljyä laakea uunivuoka. Kuori punajuuret ja raasta ne hienoksi raastimella. Laita punajuuriraaste uunivuokaan.

Ruskista jauheliha paistinpannussa. Lisää lopussa pannulle sipuli pieneksi hienonnettuna ja anna pehmentyä. Mausta jauheliha suolalla, maustepippurilla ja kuivatulla basilikalla (sekä tarvittaessa sipulijauheella). Kumoa vuokaan punajuuriraasteen joukkoon.

Mittaa kattilaan vesi ja kiehauta. Lisää joukkoon fondi sekä puuroriisi. Keitä riisiä 10 minuuttia. Kaada puolikypsä riisi sekä jäljelle jäänyt vesi vuokaan punajuurien ja jauhelihan joukkoon.

Sekoita vuoassa riisi, jauheliha sekä punajuuriraaste tasaisesti sekaisin. Kaada joukkoon kasviruokakerma ja sekoita vielä kevyesti. Paista uunissa 200 asteessa noin tunti. Anna vetäytyä ennen tarjoilua. Koristele vuoka tuoreilla basilikanlehdillä ja tarjoile salaatin kera.

# # # # # # #

Reply