Sitruuna-kookoslastut

Posted by on maalis 6, 2016 in Keksit ja pikkuleivät
No Comments

Löysin eilen kirjaston poistohyllystä vanhan ruotsinkielisen allergiakeittokirjan “Kokbok för allergiker”. En voinut vastustaa kiusausta, vaan sijoitin huimat 0,50€ tähän kirjaan. Kouluruotsini on hivenen ruosteessa, mutta ainakin pääpiirteissään ymmärsin reseptit. Inspiraatio näihin sitruuna-kookoslastuihin löytyi tuosta kirjasta. Alkuperäiseen ohjeeseen tuli hirssihiutaleita, jotka jätin kokonaan pois ja korvasin kookoshiutaleilla. Lisämausteeksi makua piristämään puristin jääkaapista löytynyttä sitruunaa. Makeutuksesta korvasin osan agavesiirapilla, joka on uusin ihastukseni.

Agavesiirappi on väliamerikkalaisesta trooppisesta agave-kasvista valmistettua luonnollista makeutusainetta, jonka glykeeminen indeksi (linkki vie wikipediaan) on matala. Siinä on myös hyödyllisiä hiven- ja kivennäisaineita. Se on loistava valkoisen sokerin korvike mm. leivonnassa ja smoothieissa. Agavesiirappia saa mm. Ruohonjuuresta, mutta myös isommista ruokakaupoista. Agavesiirapin tilalla voi tässä ohjeessa käyttää myös vaaleaa siirappia, mutta vaalean siirapin tärkkelys on valmistettu ohrasta. Vaikka tärkkelys onkin puhdistettu niin, ettei se enää sisällä gluteenia, on esim. agavesiirappi parempi vaihtoehto hyvin herkille.♥ 125 g maidotonta margariinia
♥ 0,5 dl agavesiirappia
♥ 0,5 dl sokeria
♥ 1 tl ruokasoodaa
♥ 2,75-3 dl kookoshiutaleita
♥ 2,25 dl riisijauhoja
♥ 1 rkl sitruunamehua

Mittaa kattilaan margariini, siirappi ja sokeri. Sulata sekoitellen kohtalaisella lämmöllä, kunnes sokerikin on sulanut. Ota kattila pois levyltä ja lisää ruokasooda. Sekoita ja lisää loput ainekset. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Jos taikina tuntuu jäävän kovin löysäksi, voit lisätä hieman kookoshiutaleita ja/tai riisijauhoja sopivan koostumuksen saamiseksi. Muotoile käsissä taikinasta pienehköjä palloja ja laita ne pellille leivinpaperin päälle harvakseltaan. Taikinasta tulee 2-3 pellillistä. Jätä tilaa reilusti pallojen väliin. Painele palloset sormin litteämmiksi pyöreiksi kekseiksi. Paista 150 asteisessa uunissa noin 5-8 minuuttia kauniin kullanruskeiksi. Älä lähde kovin kauaksi, sillä keksit paistuvat hyvin nopeasti kullanruskeista palaneiksi! Jotta lastut kovettuvat kiinteiksi anna niiden jäähtyä rauhassa.

Tykkää Kaiketonta ❤️ Facebookissa
Seuraa Kaiketonta ❤️ Twitterissa

# # # # #

Reply