Pellavaleipä

Posted by on heinä 22, 2016 in Leivät ja sämpylät
One Comment

Tulimme välillä mökkeilyn lomassa käymään kaupungissa. Säät ovat suosineet ja mökillä olemme olleet ulkona aamusta iltaan. Olemme ehtineet uida, veneillä, kalastaa, heittää tikkaa, olla mustikassa ja sienessä sekä vain olla. Leipominen on mökillä jäänyt vähemmälle ja lapset ovat syöneet leiväkseen lähinnä kauppojen pakastealtaiden tarjoamia gluteenittomia sämpylöitä (niitä yksiä ainoita sopivia). Niinpä nyt sitten kotona päätinkin heti leipoa leipää.

Gluteenittomiin leipäohjeisiin tulee usein kananmunaa. Meillehän se ei sovi, joten teen aina ilman. Tällä kertaa päätin kuitenkin kokeilla kuinka kikherneliemi toimii munan korvaajana leipätaikinassa. Lisäkuitua tuomaan laitoin taikinaan perunakuitua sekä pellavansiemenrouhetta. Pellavansiemenrouhe tuo myös väriä muutoin kovin vaaleaan taikinaan. Tällä ohjeella leipään tulee ihanan rapea kuori, mutta sisältä leipä jää meheväksi. Halutessasi voit ripotella ennen paistoa leivän pinnalle haluamiasi siemeniä tai pellavansiemenrouhetta.



♥ 6,5 dl karkeaa gluteenitonta jauhoseosta (esim. Semper GrovMix)
♥ 1 dl perunakuitua (Pofiber)
♥ 1,25 tl suolaa
♥ 1 pss kuivahiivaa
♥ 1 rkl pellavansiemenrouhetta
♥ 2 rkl kikhernelientä
♥ 2 rkl öljyä
♥ 6,5 dl vettä

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen ja aseta uunin pohjalle uunipellille tai uunin kestävään laakeaan astiaan vettä. Vesi höyrystyy kuumassa uunissa ja tekee leipään rapean kuoren. Mittaa suureen kulhoon kaikki kuivat aineet ja sekoita. Lisää kikherneliemi ja öljy. Lämmitä vesi hieman kädenlämpöä kuumemmaksi ja lisää kulhoon. Sekoita taikina sähkövatkaimella vatkaamalla. Öljyä leipävuoka ja kaada taikina vuokaan. Tasoita taikinan pinta öljytyllä taikinalastalla ja vedä sitten terävällä veitsellä taikinan pintaan viillot. Paista leipää uunin keskitasolla ensin 225 asteessa 20 minuuttia. Vähennä sitten lämpöä 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä noin 25 minuuttia. Anna leivän jäähtyä rauhassa.

Blogiarkisto

Annukka
Annukka

Latest posts by Annukka (see all)

# # # # #

One thought

  1. Kiitos, glut ohjeet on aina tervetulleita. Pitää kokeilla.
    Osallistu kastehelmi kulhojen (6)arvontaan mun blogissa.

    Vastaa

Reply