Maukas pataleipä

Posted by on helmi 15, 2015 in Leivät ja sämpylät, Reseptit - leivonnaiset
2 Comments

Maukkaan, rapeakuorisen ja sisältä mehevän pataleivän leipominen onnistuu myös kaikettomasti. Tästä ohjeesta on netissä useita versioita nimellä Gluteeniton pataleipä ja ohjeessa voikin käyttää itselleen parhaiten sopivia jauhoja (yhteensä 8,5 dl). Meidän perheemme versioon käytin mm. kvinoa- ja durrajauhoja saadakseni leipään enemmän proteiinia ja makua.


6 dl kylmää vettä
5 dl Semperin Grov Mix
1 dl kvinoajauhoja
1 dl durrajauhoja
1 dl täysjyväriisijauhoja
0,5 dl Finax gluteeniton taikinajuuri
1,5 tl kuivahiivaa
vajaa 1tl suolaa
1,5tl psylliumia
ripaus ksantaania

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon kylmä vesi hyvin sekoittaen. Vaivaa taikinaa pikaisesti (noin 3 min.) taikinakoukuilla. Kelmuta kulho tiiviisti ja laita jääkaappiin kohoamaan 12 tunniksi. Kun taikina on kohonnut, laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen ja uuniin lämpenemään kannellinen uunipata. Kun uuni ja pata ovat kuumia, sekoita taikinaa kevyesti ja kumoa se pataan. Siloita hieman pintaa. Laita kansi padan päälle ja paista leipää 250 asteessa noin 20 minuuttia ja tämän jälkeen ilman kantta 200 asteessa noin 35-45 minuuttia. Kumoa leipä padasta heti paiston jälkeen ja peitä leivinliinalla, jotta leivän kova kuori hieman pehmenee. Anna leivän levätä tunnin verran ennen leikkaamista.

Tykkää Kaiketonta ❤️ Facebookissa
Seuraa Kaiketonta ❤️ Twitterissa

# # # # # #

2 thoughts

 1. Tinja Kotamäki

  28.11.2018

  Hei! Ihan ensimmäiseksi kiitos tästä blogista, sen ohjeet ovat kultaakin kalliimpia minun kohta 13v moniallergiselle pojalleni 🙂 Tänäkin vuonna valmistuu mm. piparitalo sinun ohjeella.

  Nyt kysymykseen. Mistä tuota taikinajuurta mahtaa saada? En ole kaikkien näiden allergiavuosien aikana törmännyt moiseen. Mahtaako leipä onnistua ilman?

  Vastaa

  1. Hei, taikinajuurta ei enää taida saada kaupoista, mutta onnistuu kyllä ilman sitäkin.

   Vastaa

Reply